Choroba koronawirusowa
Choroba koronawirusowa (COVID-19) to choroba zakaźna wywoływana przez nowo odkrytego koronawirusa. U większości osób dotkniętych COVID-19 wystąpią objawy o łagodnym lub umiarkowanym nasileniu. Takie osoby wyzdrowieją bez specjalnego leczenia. Wirus wywołujący COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki, które wydzielają się, gdy osoba zarażona kaszle, kicha i wydycha powietrze. Kropelki te są zbyt ciężkie, aby unosić się w powietrzu, dlatego szybko opadają na podłoża i powierzchnie. Do zakażenia poprzez wdychanie wirusa może dojść wtedy, gdy w pobliżu znajduje się osoba chorująca na COVID-19 lub poprzez dotknięcie skażonej powierzchni, a następnie oczu, nosa lub ust.
więcej
STOSUJ PIĘĆ ZASAD
- RĘCE – Myj je często wodą z mydłem
- ŁOKIEĆ – Zasłoń się nim, gdy kaszlesz
- TWARZ – Nie dotykaj oczu, nosa i ust
- ODLEGŁOŚĆ – Zachowaj 2 m odstępu
- BEZPIECZEŃSTWO – Zostań w domu
Zatrudniasz pracownika? Kończą Ci się badania okresowe? - w związku z zagrożeniem związanym z COVID-19 wprowadzono przepisy szczególne.
BHP Koronawirus Poprawa warunków pracy Pracownik Środki ochrony Środki ochrony indywidualnej Środki ochrony zbiorowej Środki przeciwdziałania Stanowiska pracy
Wdrożenie bezpiecznych praktyk pracy w celu minimalizacji narażenia na COVID-19 w miejscu pracy wymaga najpierw oceny ryzyka, a następnie zastosowania hierarchizowanych środków kontroli.
Pracodawcy mają wątpliwości, czy mogą zdecydować się na przestój i obniżony wymiar czasu pracy, na okres dłuższy niż trzymiesięczne dofinansowanie do wynagrodzeń z tego tytułu – informuje portal Prawo.pl.
Czynniki zagrożenia Koronawirus Ocena ryzyka - pozostałe czynniki Podstawy oceny ryzyka Pracownik Stanowiska pracy
Pandemia COVID-19 to jedno z największych wyzwań dla społeczeństw i przedsiębiorstw. Pokonanie tego wyzwania będzie możliwe, gdy pracodawca podejmie wszystkie kroki do zapewnienia bezpiecznego i zdrowego środowiska pracy
Zachowanie odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego powinna wynosić 1,5 m. W lokalach będzie można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, trzeba też usunąć wszelkie dodatki...
Koronawirus Państwowa Inspekcja Sanitarna Pomieszczenia pracy Pracodawca Pracownik Środki ochrony Środki przeciwdziałania Stanowiska pracy
18 maja zostaną ponownie otwarte salony fryzjerskie i kosmetyczne. Główny Inspektor Sanitarny wydał szereg zaleceń dla ich pracowników i klientów, których powinni przestrzegać z racji trwającej nadal epidemii COVID-19.
W skutek epidemii koronawirusa życie zawodowe wielu osób uległo zmianie. Do czego więc jesteśmy zobowiązani jako pracownicy, a czego na podstawie prawa możemy się domagać od pracodawcy w tej nietypowej sytuacji?
Przed nami trzeci, przedostatni etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem. Od poniedziałku 18 maja będziemy mogli skorzystać z usług fryzjera i kosmetyczki, a także pójść do restauracji i kawiarni.
Zmniejszenie obostrzeń umożliwia podróże po kraju oraz korzystanie z usług hoteli. "Dekalog bezpiecznego turysty" to szereg zaleceń, których stosowanie ograniczy ryzyko zakażenia - podała Polska Organizacja Turystyczna.
Charakterystyka czynników Czynniki zagrożenia Koronawirus Pracodawca Pracownik Środki ochrony Środki ochrony indywidualnej Środki przeciwdziałania Stanowiska pracy
Epidemia koronawirusa nadal trwa, jednak zakłady pracy pomału starają się wracać do normalności. Aby jednak pracować bezpiecznie, należy przestrzegać podstawowych zasad.