Choroba koronawirusowa
Choroba koronawirusowa (COVID-19) to choroba zakaźna wywoływana przez nowo odkrytego koronawirusa. U większości osób dotkniętych COVID-19 wystąpią objawy o łagodnym lub umiarkowanym nasileniu. Takie osoby wyzdrowieją bez specjalnego leczenia. Wirus wywołujący COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki, które wydzielają się, gdy osoba zarażona kaszle, kicha i wydycha powietrze. Kropelki te są zbyt ciężkie, aby unosić się w powietrzu, dlatego szybko opadają na podłoża i powierzchnie. Do zakażenia poprzez wdychanie wirusa może dojść wtedy, gdy w pobliżu znajduje się osoba chorująca na COVID-19 lub poprzez dotknięcie skażonej powierzchni, a następnie oczu, nosa lub ust.
więcej
STOSUJ PIĘĆ ZASAD
- RĘCE – Myj je często wodą z mydłem
- ŁOKIEĆ – Zasłoń się nim, gdy kaszlesz
- TWARZ – Nie dotykaj oczu, nosa i ust
- ODLEGŁOŚĆ – Zachowaj 2 m odstępu
- BEZPIECZEŃSTWO – Zostań w domu
BHP Charakterystyka czynników Czynniki zagrożenia Koronawirus Pracodawca Pracownik Środki ochrony Środki przeciwdziałania Wymagania BHP
W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, zakłady pracy powinny dostosować się do zaleceń m.in. Głównego Inspektora Sanitarnego ale także przestrzegać przepisów prawa pracy i bhp.
Osłona miejsc pracy, możliwość przedłużenia zasiłku opiekuńczego dla rodziców dzieci do lat 8 o dwa tygodnie, pokrycie przez państwo 40 proc. płacy pracowników - to rozwiązania z pakietu pomocowego dla firm.
Przeanalizowanie procedur czyszczenia i dezynfekcji powierzchni roboczych, podłóg, maszyn i innych powierzchni oraz np. telefonów, klawiatur - zaleca producentom żywności Główny Inspektorat Weterynarii.
W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, Ministerstwo Rozwoju przygotowało zalecenia dla placówek handlowych i usługowych, w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni.
Zakłady pracy muszą zachować podwyższone zasady sanitarne, ale są wyłączone z zakazu zgromadzeń do 50 osób; restauracje hotelowe mogą dostarczać posiłki gościom do pokoi - powiedział PAP rzecznik rządu Piotr Müller.
Liczba osób będących na kwarantannie z powodu zagrożenia koronawirusem stale się powiększa. Wśród nich są także pracownicy, którzy mogli mieć kontakt z osobą potencjalnie zarażoną.
Niepokój w związku z kolejnymi odnotowywanymi przypadkami koronawirusa w Polsce towarzyszy wielu osobom – również pracodawcom. Jakich wytycznych powinni przestrzegać w okresie zachorowań?
Pracodawcy muszą się liczyć z nieobecnością swoich pracowników - głównie tych, którzy mają dzieci w wieku do ośmiu lat - powiedziała PAP Wioletta Żukowska-Czaplicka z Pracodawców RP.
Zwolnienia pracownikom zatrudnionym na stałe na okres kwarantanny finansuje pracodawca w pierwszych 33 dniach, potem Fundusz Ubezpieczeń Społecznych – powiedziała dyrektor departamentu zasiłków ZUS Justyna Dziuba.
Pracodawcy powinni zachować ostrożność, dzięki której minimalizują ryzyko zarażenia pracowników koronawirusem, pamiętając jakie prawa przysługują pracownikowi.