Pracodawca

Pracodawcą jest jednostka organizacyjna, choćby nie posiadała osobowości prawnej, a także osoba fizyczna, jeżeli zatrudniają one pracowników. Pracodawca jest obowiązany szanować godność i inne dobra osobiste pracownika. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Pracodawca, stosownie do możliwości i warunków, zaspokaja bytowe, socjalne i kulturalne potrzeby pracowników. Pracodawca jest obowiązany ułatwiać pracownikom podnoszenie kwalifikacji zawodowych.

więcej

Pracodawca jest obowiązany w szczególności:

  • zaznajamiać pracowników podejmujących pracę z zakresem ich obowiązków, sposobem wykonywania pracy na wyznaczonych stanowiskach oraz ich podstawowymi uprawnieniami;
  • organizować pracę w sposób zapewniający pełne wykorzystanie czasu pracy, jak również osiąganie przez pracowników, przy wykorzystaniu ich uzdolnień i kwalifikacji, wysokiej wydajności i należytej jakości pracy;
  • organizować pracę w sposób zapewniający zmniejszenie uciążliwości pracy, zwłaszcza pracy monotonnej i pracy w ustalonym z góry tempie;
  • przeciwdziałać dyskryminacji w zatrudnieniu, w szczególności ze względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientację seksualną, a także ze względu na zatrudnienie na czas określony lub nieokreślony albo w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy;
  • zapewniać bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz prowadzić systematyczne szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
  • terminowo i prawidłowo wypłacać wynagrodzenie;
  • ułatwiać pracownikom podnoszenie kwalifikacji zawodowych;
  • stwarzać pracownikom podejmującym zatrudnienie po ukończeniu szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe lub szkoły wyższej warunki sprzyjające przystosowaniu się do należytego wykonywania pracy;
  • zaspokajać w miarę posiadanych środków socjalne potrzeby pracowników;
  • stosować obiektywne i sprawiedliwe kryteria oceny pracowników oraz wyników ich pracy;
  • prowadzić dokumentację w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akta osobowe pracowników;
  • przechowywać dokumentację w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akta osobowe pracowników w warunkach niegrożących uszkodzeniem lub zniszczeniem;
  • wpływać na kształtowanie w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
ARTYKUŁY
Postojowe, elastyczny czas pracy, zasiłki

Postojowe, elastyczny czas pracy, zasiłki

Brak zleceń czy zamówień to dla osób pracujących na umowach cywilnoprawnych i samozatrudnionych oznacza brak zarobków. Jaką pomoc otrzymają zgodnie z przyjętym projektem „tarczy antykryzysowej”?

czytaj więcej
Tarcza antykryzysowa/ Dofinansowanie zatrudnienia

Tarcza antykryzysowa/ Dofinansowanie zatrudnienia

Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników do wysokości 40 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia i uelastycznienie czasu pracy dla firm w kłopotach to m.in. rozwiązania z tzw. tarczy antykryzysowej.

czytaj więcej
Kto skorzysta z projektu uelastycznienia czasu pracy?

Kto skorzysta z projektu uelastycznienia czasu pracy?

Przygotowany przez rząd projekt nowelizacji specustawy dotyczącej walki z koronawirusem przewiduje kilka rozwiązań mających ułatwić pracodawcom stosowanie elastycznego czasu pracy.

czytaj więcej
Będzie zalecenie GIS i PIP dla zakładów pracy

Będzie zalecenie GIS i PIP dla zakładów pracy

Główny Inspektor Sanitarny wspólnie z Państwową Inspekcją Pracy mają wydać zarządzenie dla zakładów pracy - poinformował minister zdrowia Łukasz Szumowski.

czytaj więcej
Co z badaniami i szkoleniami BHP na czas koronawirusa?

Co z badaniami i szkoleniami BHP na czas koronawirusa?

Główny Inspektor Pracy zajął stanowisko w sprawie obowiązku terminowego kierowania pracowników na profilaktyczne badania lekarskie oraz terminowego przeprowadzania szkoleń w dziedzinie BHP.

czytaj więcej
Bezpieczeństwo i higiena żywności a koronawirus

Bezpieczeństwo i higiena żywności a koronawirus

Obecnie nie ma dowodów na to, że COVID-19 jest przenoszony przez żywność. Jednak firmy spożywcze, a także konsumenci muszą pamiętać o utrzymaniu dobrych praktyk higienicznych i regularnym myciu rąk.

czytaj więcej
88 % firm wykorzystuje pracę zdalną w czasie pandemii

88 % firm wykorzystuje pracę zdalną w czasie pandemii

W czasach pandemii koronawirusa 88 proc. firm wykorzystuje pracę zdalną - wynika z ankiety przeprowadzonej przez Konfederację Lewiatan.

czytaj więcej
Tarcza Antykryzysowa ma ochronić firmy i pracowników

Tarcza Antykryzysowa ma ochronić firmy i pracowników

Najważniejsza jest płynność finansowa i bezpieczeństwo pracowników – temu ma służyć Tarcza Antykryzysowa o wartości 212 mld zł, którą rząd przygotował jako lekarstwo w związku z epidemią koronawirusa.

czytaj więcej
Wytyczne dla zakładów pracy w związku z COVID-19

Wytyczne dla zakładów pracy w związku z COVID-19

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, zakłady pracy powinny dostosować się do zaleceń m.in. Głównego Inspektora Sanitarnego ale także przestrzegać przepisów prawa pracy i bhp.

czytaj więcej
Pakiet osłonowy zapewni m.in. ochronę miejsc pracy

Pakiet osłonowy zapewni m.in. ochronę miejsc pracy

Osłona miejsc pracy, możliwość przedłużenia zasiłku opiekuńczego dla rodziców dzieci do lat 8 o dwa tygodnie, pokrycie przez państwo 40 proc. płacy pracowników - to rozwiązania z pakietu pomocowego dla firm.

czytaj więcej
Zalecenia dla producentów żywności

Zalecenia dla producentów żywności

Przeanalizowanie procedur czyszczenia i dezynfekcji powierzchni roboczych, podłóg, maszyn i innych powierzchni oraz np. telefonów, klawiatur - zaleca producentom żywności Główny Inspektorat Weterynarii.

czytaj więcej
Pracownik na kwarantannie. Kto wypłaci wynagrodzenie?

Pracownik na kwarantannie. Kto wypłaci wynagrodzenie?

Liczba osób będących na kwarantannie z powodu zagrożenia koronawirusem stale się powiększa. Wśród nich są także pracownicy, którzy mogli mieć kontakt z osobą potencjalnie zarażoną.

czytaj więcej