MRPiPS i PIP rozmawiali o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa i higieny w firmach

W czwartek minister RPiPS Marlena Maląg spotkała się z zastępcą Głównego Inspektora Pracy Dariuszem Mińkowskim. Resort poinformował, że tematem rozmowy były kontrole inspektorów pracy ws. przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny w zakładach pracy w związku z pandemią.

ZPP: według MZ sprzedawca może odmówić obsługi klienta bez maseczki

Pracownik sklepu może odmówić obsłużenia klienta, który został poinformowany o obowiązku prawnym zakrywania ust i nosa, a nie stosuje się do tego zalecenia - wynika z odpowiedzi resortu zdrowia na pytania Związku Przedsiębiorców Pracodawców w tej sprawie.

Inspekcja Pracy zapowiada wzmożone kontrole w „żółtych” i „czerwonych” powiatach

Inspektorzy pracy przeprowadzą po 10 kontroli w zakładach pracy w powiatach z dodatkowymi obostrzeniami sanitarnymi - poinformował we wtorek (tj. 11.08.2020 r.) Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek. Inspektorzy będą m.in. sprawdzali, czy pracownicy są wyposażeni w odpowiednie środki ochrony indywidualnej.

Pielęgnacja skóry rąk w czasie epidemii

Ostatnie tygodnie pokazały nam jak ważne jest dbanie o prawidłową higienę rąk. Podczas epidemii, wywołanej przez wirusa SARS-Cov-2, wielu z nas zaczęło zwracać szczególną uwagę na mycie i dezynfekcję skóry rąk. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że częste mycie i ekspozycja na środki do dezynfekcji powoduje nadmierne wysuszenie skóry rąk.

Mniej kontroli ale więcej mandatów – sprawozdanie z działalności PIP za 2019 r.

Rada Ochrony Pracy, obradująca 21 lipca 2020 r. na zdalnym posiedzeniu zapoznała się ze sprawozdaniem z działalności Państwowej Inspekcji Pracy w 2019 r. Przedstawił je Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek.

Dobry przepis na bezpieczeństwo w branży przetwórstwa mięsa

Czy praca w branży przetwórstwa mięsa w Polsce jest bezpieczna? Mimo modernizacji części zakładów, związanej m.in. z dostosowaniem do przepisów sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej, statystyki dotyczące wypadków w tej branży nadal niepokoją. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia.

Siłownie i kluby fitness bezpieczne?

Treningi na siłowniach i w klubach fitness nie wiążą się z podwyższonym ryzykiem rozprzestrzeniania koronawirusa - wskazuje badanie naukowców z Uniwersytetu w Oslo. Warunkiem jest jednak zachowanie zasad bezpieczeństwa.

Urlop w czasie pandemii – zasady bezpieczeństwa

Wakacje 2020 będą inne niż zwykle, ponieważ wszyscy musimy nauczyć się nowych zasad bezpieczeństwa i wyrobić w sobie nawyki, które pomogą nam ochronić się przed koronawirusem.

Bezpieczne wybory w czasie epidemii COVID-19

Rozporządzenie wydane przez Ministerstwo Zdrowia określa jak mają wyglądać lokale wyborcze i jakie środki ostrożności mają w nich być zachowane podczas zaplanowanych na 28 czerwca 2020 r. wyborów prezydenckich.

Klimatyzacja w komunikacji w czasie pandemii

Urządzenia wentylacyjno-klimatyzacyjne w autobusach i tramwajach w czasie epidemii mogą pracować po spełnieniu określonych warunków - wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny, opierając się na opinii NIZP-PZH.