Środki przeciwdziałania
Pracodawca prowadzący działalność, która stwarza możliwość wystąpienia nagłego niebezpieczeństwa dla zdrowia lub życia pracowników jest obowiązany zapewnić:
- odpowiednie do rodzaju niebezpieczeństwa urządzenia i sprzęt ratowniczy oraz ich obsługę przez osoby należycie przeszkolone;
- udzielenie pierwszej pomocy poszkodowanym.
więcej
Stosowanie substancji niebezpiecznej, mieszaniny niebezpiecznej, substancji stwarzającej zagrożenie lub mieszaniny stwarzającej zagrożenie jest dopuszczalne pod warunkiem zastosowania środków zapewniających pracownikom ochronę ich zdrowia i życia.
W razie zatrudniania pracownika w warunkach narażenia na działanie szkodliwych czynników biologicznych pracodawca stosuje wszelkie dostępne środki eliminujące narażenie, a jeżeli jest to niemożliwe – ograniczające stopień tego narażenia, przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki.
W czwartek minister RPiPS Marlena Maląg spotkała się z zastępcą Głównego Inspektora Pracy Dariuszem Mińkowskim. Resort poinformował, że tematem rozmowy były kontrole inspektorów pracy ws. przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny w zakładach pracy w związku z pandemią.
Pracownik sklepu może odmówić obsłużenia klienta, który został poinformowany o obowiązku prawnym zakrywania ust i nosa, a nie stosuje się do tego zalecenia - wynika z odpowiedzi resortu zdrowia na pytania Związku Przedsiębiorców Pracodawców w tej sprawie.
Inspektorzy pracy przeprowadzą po 10 kontroli w zakładach pracy w powiatach z dodatkowymi obostrzeniami sanitarnymi - poinformował we wtorek (tj. 11.08.2020 r.) Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek. Inspektorzy będą m.in. sprawdzali, czy pracownicy są wyposażeni w odpowiednie środki ochrony indywidualnej.
Ostatnie tygodnie pokazały nam jak ważne jest dbanie o prawidłową higienę rąk. Podczas epidemii, wywołanej przez wirusa SARS-Cov-2, wielu z nas zaczęło zwracać szczególną uwagę na mycie i dezynfekcję skóry rąk. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że częste mycie i ekspozycja na środki do dezynfekcji powoduje nadmierne wysuszenie skóry rąk.
Rada Ochrony Pracy, obradująca 21 lipca 2020 r. na zdalnym posiedzeniu zapoznała się ze sprawozdaniem z działalności Państwowej Inspekcji Pracy w 2019 r. Przedstawił je Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek.
Czy praca w branży przetwórstwa mięsa w Polsce jest bezpieczna? Mimo modernizacji części zakładów, związanej m.in. z dostosowaniem do przepisów sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej, statystyki dotyczące wypadków w tej branży nadal niepokoją. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia.
Treningi na siłowniach i w klubach fitness nie wiążą się z podwyższonym ryzykiem rozprzestrzeniania koronawirusa - wskazuje badanie naukowców z Uniwersytetu w Oslo. Warunkiem jest jednak zachowanie zasad bezpieczeństwa.
Wakacje 2020 będą inne niż zwykle, ponieważ wszyscy musimy nauczyć się nowych zasad bezpieczeństwa i wyrobić w sobie nawyki, które pomogą nam ochronić się przed koronawirusem.
Rozporządzenie wydane przez Ministerstwo Zdrowia określa jak mają wyglądać lokale wyborcze i jakie środki ostrożności mają w nich być zachowane podczas zaplanowanych na 28 czerwca 2020 r. wyborów prezydenckich.
Urządzenia wentylacyjno-klimatyzacyjne w autobusach i tramwajach w czasie epidemii mogą pracować po spełnieniu określonych warunków - wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny, opierając się na opinii NIZP-PZH.