Wytyczne dla zakładów przemysłowych w trakcie epidemii

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa Ministerstwo Rozwoju przygotowało wytyczne w zakresie funkcjonowania zakładów przemysłowych.

Tymczasowe zalecenia dla pracodawców dot. koronawirusa

Poniżej prezentujemy tymczasowe zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego dla pracodawców i ich zakładów pracy oraz dla pacjentów, w tym również pracowników będących w izolacji domowej.

GIS wydała zalecenia dla bazarów i targowisk

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością, dlatego w czasie epidemii osoby tam pracujące oraz zarządcy powinni rygorystycznie przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych.

Zmiany w BHP przy urządzeniach energe. odroczone?

Ministerstwo Aktywów Państwowych proponuje odroczyć o pół roku wejście w życia nowych przepisów BHP przy urządzeniach energetycznych. Jak powód MAP wskazało epidemię koronawirusa.

Bezpieczeństwo i higiena żywności a koronawirus

Obecnie nie ma dowodów na to, że COVID-19 jest przenoszony przez żywność. Jednak firmy spożywcze, a także konsumenci muszą pamiętać o utrzymaniu dobrych praktyk higienicznych i regularnym myciu rąk.

Wytyczne dla zakładów pracy w związku z COVID-19

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, zakłady pracy powinny dostosować się do zaleceń m.in. Głównego Inspektora Sanitarnego ale także przestrzegać przepisów prawa pracy i bhp.

Zalecenia dla placówek handlowych i usługowych

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, Ministerstwo Rozwoju przygotowało zalecenia dla placówek handlowych i usługowych, w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni.

Detekcja gazów w ładowalniach akumulatorów

Ładowalnie akumulatorów to obiekty często spotykane w dużych zakładach. Ich budowa powinna być dobrze znana, szczególnie w zakresie zabezpieczeń. Niestety rzeczywistość często bywa odmienna.

BHP w zawodzie magazyniera

Magazynier to osoba, która zajmuje się obsługą magazynu handlowego lub przemysłowego. Do głównych obowiązków magazyniera należy m.in. przyjmowanie, przechowywanie oraz wydawanie określonych surowców i materiałów.

Bezpieczna praca w ubojni i masarni

W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia ciała.