Państwowa Inspekcja Sanitarna

Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:

  • higieny środowiska,
  • higieny pracy w zakładach pracy,
  • higieny radiacyjnej,
  • higieny procesów nauczania i wychowania,
  • higieny wypoczynku i rekreacji,
  • zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
  • higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne – w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.

więcej

Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dziedzinie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego należy w szczególności:

  • opiniowanie projektów planów zagospodarowania przestrzennego województwa, miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy;
  • uzgadnianie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych;
  • uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących:
    • budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych, statków morskich, żeglugi śródlądowej i powietrznych,
    • nowych materiałów i procesów technologicznych przed ich zastosowaniem w produkcji lub budownictwie;
  • uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów budowlanych, statków morskich, żeglugi śródlądowej i powietrznych oraz środków komunikacji lądowej;
  • inicjowanie przedsięwzięć oraz prac badawczych w dziedzinie zapobiegania negatywnym wpływom czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie ludzi.

Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:

  • higieny środowiska, a zwłaszcza wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powietrza w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi, gleby, wód i innych elementów środowiska w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach;
  • utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, zakładów pracy, instytucji, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, dróg, ulic oraz osobowego i towarowego transportu kolejowego, drogowego, lotniczego i morskiego;
  • warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
  • nadzoru nad jakością zdrowotną żywności;
  • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  • warunków zdrowotnych środowiska pracy, a zwłaszcza zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy;
  • higieny pomieszczeń i wymagań w stosunku do sprzętu używanego w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych, szkołach wyższych oraz w ośrodkach wypoczynku;
  • higieny procesów nauczania;
  • przestrzegania przez producentów, importerów, osoby wprowadzające do obrotu, stosujące lub eksportujące substancje chemiczne, ich mieszaniny lub wyroby w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach, obowiązków wynikających z tej ustawy oraz z rozporządzeń Wspólnot Europejskich w niej wymienionych;
  • przestrzegania przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory kategorii 2 i 3 obowiązków wynikających z ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 273/2004 z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie prekursorów narkotykowych oraz rozporządzenia (WE) Rady nr 111/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. określającego zasady nadzorowania handlu prekursorami narkotyków pomiędzy Wspólnotą a państwami trzecimi;
  • zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii;
  • wymagań określonych w przepisach o zawartości niektórych substancji w dymie papierosowym.
ARTYKUŁY
Bezpieczny wypoczynek dzieci i młodzieży – wytyczne

Bezpieczny wypoczynek dzieci i młodzieży – wytyczne

MEN opublikowało w piątek wytyczne, które będą obowiązywały w tym roku podczas organizacji wypoczynku wakacyjnego dzieci i młodzieży. Zaznaczono, że celem procedur jest minimalizowanie ryzyka zakażenia koronawirusem.

czytaj więcej
Zalecenia dla zarządzających budynkami

Zalecenia dla zarządzających budynkami

W związku z ograniczeniem rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2 Główny Inspektor Sanitarny wydał zalecenia dla zarządzających budynkami mieszkalnymi.

czytaj więcej
Jak bezpiecznie skorzystać z kosmetyczki i fryzjera?

Jak bezpiecznie skorzystać z kosmetyczki i fryzjera?

18 maja zostaną ponownie otwarte salony fryzjerskie i kosmetyczne. Główny Inspektor Sanitarny wydał szereg zaleceń dla ich pracowników i klientów, których powinni przestrzegać z racji trwającej nadal epidemii COVID-19.

czytaj więcej
Funkcjonowanie gastronomii w trakcie epidemii

Funkcjonowanie gastronomii w trakcie epidemii

Zachowanie odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego powinna wynosić 1,5 m. W lokalach będzie można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, trzeba też usunąć wszelkie dodatki...

czytaj więcej
Zalecenia dla rolników w związku z COVID-19

Zalecenia dla rolników w związku z COVID-19

Higiena rąk, dróg oddechowych, powierzchni roboczych – to podstawowe środki, pozwalające na uniknięcie zakażenia koronawirusem przez rolników – podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny.

czytaj więcej
Dekalog bezpiecznego zachowania podczas epidemii

Dekalog bezpiecznego zachowania podczas epidemii

Często myj ręce, płać kartą, nie gotówką, unikaj dotykania twarzy, dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego przy jedzeniu – to niektóre zalecenia z opublikowanego przez GIS "Dekalogu".

czytaj więcej
Tymczasowe zalecenia dla pracodawców dot. koronawirusa

Tymczasowe zalecenia dla pracodawców dot. koronawirusa

Poniżej prezentujemy tymczasowe zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego dla pracodawców i ich zakładów pracy oraz dla pacjentów, w tym również pracowników będących w izolacji domowej.

czytaj więcej
Rady Państwowej Inspekcji Sanitarnej na upał

Rady Państwowej Inspekcji Sanitarnej na upał

Jak zachowywać się w czasie upałów? Noś jasne ubranie i nakrycie głowy, pij wodę i soki, jedz warzywa i owoce, ogranicz spacery między godziną 10 a 16, szukaj cienia, nie pij alkoholu

czytaj więcej
Bezpieczne grzybobranie (zasady, pierwsza pomoc)

Bezpieczne grzybobranie (zasady, pierwsza pomoc)

Sezon na grzybobranie w pełni. Sposób spędzania w taki sposób wolnego czasu jest w Polsce bardzo popularny. Jednak podczas zbiorów należy zachować ostrożność i nie narażać się na niepotrzebne niebezpieczeństwo.

czytaj więcej
Co warto wiedzieć o kontrolach PIP i PIS?

Co warto wiedzieć o kontrolach PIP i PIS?

Kontrole prowadzone przez PIP i PIS mogą spotkać każdą firmę. O ile wizyty Państwowej Inspekcji Pracy nikogo nie dziwią, o tyle kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej wywołuje zdziwienie w zakładach pracy.

czytaj więcej
Badania sanitarno-epidemiologiczne

Badania sanitarno-epidemiologiczne

Która grupa pracownicza ma obowiązek wykonać badania sanitarno-epidemiologiczne? Czy obecnie pracodawcy w dalszym ciągu wymagają posiadania książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych?

czytaj więcej
Zmiana kodeksu pracy! Koniec zgłoszeń do PIS i PIP

Zmiana kodeksu pracy! Koniec zgłoszeń do PIS i PIP

W Dzienniku Ustaw z 2 stycznia 2013 r. pozycja 2, ukazała się oczekiwana zmiana kodeksu pracy.

czytaj więcej