Wymagania bhp

Użytkowanie maszyny – wykonywanie wszelkich czynności związanych z maszyną, w szczególności jej uruchamianie lub zatrzymywanie, posługiwanie się nią, transportowanie, naprawianie, modernizowanie, modyfikowanie, konserwowanie i obsługiwanie, w tym także czyszczenie.

Strefa niebezpieczna – strefa w obrębie oraz wokół maszyny, w której występuje ryzyko dla zdrowia lub bezpieczeństwa pracownika.

więcej

Pracodawca powinien podjąć działania mające na celu zapewnienie, że maszyny udostępnione pracownikom na terenie zakładu pracy lub w miejscu wyznaczonym przez pracodawcę są właściwe do wykonywania pracy lub odpowiednio przystosowane do jej wykonywania oraz mogą być użytkowane bez pogorszenia bezpieczeństwa lub zdrowia pracowników.

Pracodawca, dokonując wyboru maszyny, powinien brać pod uwagę specyficzne warunki i rodzaj wykonywanej pracy, a także istniejące w zakładzie pracy lub w miejscu pracy zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa i zdrowia pracowników, w szczególności na stanowisku pracy; pracodawca powinien uwzględniać dodatkowe zagrożenia związane z użytkowaniem maszyny.

Pracodawca powinien zastosować odpowiednie rozwiązania mające na celu zminimalizowanie ryzyka związanego z użytkowaniem maszyn, jeżeli maszyny nie mogą być użytkowane bez ryzyka dla bezpieczeństwa lub zdrowia pracowników.

Maszyny:

    • instaluje się, umiejscawia oraz użytkuje w sposób:
  • minimalizujący ryzyko dla bezpieczeństwa i zdrowia pracowników, w szczególności poprzez zapewnienie do-statecznej przestrzeni między ich ruchomymi częściami a ruchomymi bądź stałymi elementami znajdującymi się w ich otoczeniu,
  • zapewniający bezpieczne dostarczanie lub odprowadzanie używanej albo produkowanej energii bądź materiałów;
    • montuje się lub demontuje w bezpiecznych warunkach, w szczególności zgodnie z zaleceniami producenta.

Wybrane minimalne wymagania dotyczące maszyn:

  • elementy sterownicze, które mają wpływ na bezpieczeństwo pracowników, powinny być widoczne i możliwe do zidentyfikowania oraz odpowiednio oznakowane.;
  • operator maszyny powinien mieć możliwość sprawdzenia, z miejsca głównego pulpitu sterowniczego, czy nikt nie znajduje się w strefie niebezpiecznej; jeżeli sprawdzenie nie jest możliwe, układ bezpieczeństwa automatycznie powinien wysyłać akustyczny lub optyczny sygnał ostrzegawczy przed uruchomieniem maszyny;
  • uruchomienie maszyny powinno być możliwe tylko poprzez celowe zadziałanie na przeznaczony do tego celu układ sterowania;
  • maszyny wyposaża się w układ sterowania przeznaczony do całkowitego i bezpiecznego ich zatrzymywania;
  • maszyny oraz ich części, o ile jest to konieczne dla zapewnienia bezpieczeństwa i zdrowia pracowników, mocuje się za pomocą odpowiednich zaczepów lub innych podobnych urządzeń w celu zapewnienia ich stateczności;
  • jeżeli występuje ryzyko oderwania lub rozpadnięcia się części maszyn powodujące zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia pracowników, pracodawca powinien zastosować odpowiednie środki ochronne;
  • w przypadku wystąpienia ryzyka bezpośredniego kontaktu z ruchomymi częściami maszyn, mogącego powodować wypadki, stosuje się osłony lub inne urządzenia ochronne, które zapobiegałyby dostępowi do strefy zagrożenia lub zatrzymywałyby ruch części niebezpiecznych;
  • osłony i urządzenia ochronne:
    • powinny mieć mocną (trwałą) konstrukcję;
    • nie mogą stwarzać zagrożenia;
    • nie mogą być łatwo usuwane lub wyłączane ze stosowania;
    • powinny być usytuowane w odpowiedniej odległości od strefy zagrożenia;
    • nie powinny ograniczać pola widzenia cyklu pracy urządzenia;
    • powinny umożliwiać wykonywanie czynności mających na celu zamocowanie lub wymianę części oraz umożliwiać wykonywanie czynności konserwacyjnych, pozostawiając jedynie ograniczony dostęp do obszaru, gdzie praca ma być wykonywana, w miarę możliwości bez zdejmowania osłon i urządzeń zabezpieczających;
    • powinny ograniczać dostęp tylko do niebezpiecznej strefy pracy maszyny.
ARTYKUŁY
Pracodawco, zadbaj o dobrą wodę dla swoich pracowników

Pracodawco, zadbaj o dobrą wodę dla swoich pracowników

Zgodnie z przepisami pracodawca jest zobowiązany do zapewniania wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów. Powinien on w spełnianiu tego obowiązku brać pod uwagę wartości odżywcze wody.

czytaj więcej
Od poniedziałku ruszają kontrole PIP

Od poniedziałku ruszają kontrole PIP

Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek zdecydował, że od 22 czerwca inspektorzy PIP w pełnym zakresie powrócą do wykonywania swoich zadań.

czytaj więcej
Obowiązek zapewnienia bezpiecznych warunków pracy

Obowiązek zapewnienia bezpiecznych warunków pracy

Konsekwencją odmrażania gospodarki jest stopniowy powrót pracowników do firm. Jak podaje Prawo.pl, dla pracodawców jest to duży wysiłek organizacyjny i finansowy, związany m.in. z przystosowaniem przedsiębiorstw.

czytaj więcej
Bezpieczny powrót do pracy – zalecenia PIP

Bezpieczny powrót do pracy – zalecenia PIP

Państwowa Inspekcja Pracy przygotowała zalecenia w sprawie bezpiecznego powrotu do pracy. Przypomina m.in. o konieczności podjęcia środków bezpieczeństwa w zakładach pracy w związku z zagrożeniem koronawirusem.

czytaj więcej
Wytyczne dla zakładów przemysłowych w trakcie epidemii

Wytyczne dla zakładów przemysłowych w trakcie epidemii

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa Ministerstwo Rozwoju przygotowało wytyczne w zakresie funkcjonowania zakładów przemysłowych.

czytaj więcej
Tymczasowe zalecenia dla pracodawców dot. koronawirusa

Tymczasowe zalecenia dla pracodawców dot. koronawirusa

Poniżej prezentujemy tymczasowe zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego dla pracodawców i ich zakładów pracy oraz dla pacjentów, w tym również pracowników będących w izolacji domowej.

czytaj więcej
GIS wydała zalecenia dla bazarów i targowisk

GIS wydała zalecenia dla bazarów i targowisk

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością, dlatego w czasie epidemii osoby tam pracujące oraz zarządcy powinni rygorystycznie przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych.

czytaj więcej
Bezpieczeństwo i higiena żywności a koronawirus

Bezpieczeństwo i higiena żywności a koronawirus

Obecnie nie ma dowodów na to, że COVID-19 jest przenoszony przez żywność. Jednak firmy spożywcze, a także konsumenci muszą pamiętać o utrzymaniu dobrych praktyk higienicznych i regularnym myciu rąk.

czytaj więcej
Zmiany w BHP przy urządzeniach energe. odroczone?

Zmiany w BHP przy urządzeniach energe. odroczone?

Ministerstwo Aktywów Państwowych proponuje odroczyć o pół roku wejście w życia nowych przepisów BHP przy urządzeniach energetycznych. Jak powód MAP wskazało epidemię koronawirusa.

czytaj więcej
Wytyczne dla zakładów pracy w związku z COVID-19

Wytyczne dla zakładów pracy w związku z COVID-19

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, zakłady pracy powinny dostosować się do zaleceń m.in. Głównego Inspektora Sanitarnego ale także przestrzegać przepisów prawa pracy i bhp.

czytaj więcej
Zalecenia dla placówek handlowych i usługowych

Zalecenia dla placówek handlowych i usługowych

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, Ministerstwo Rozwoju przygotowało zalecenia dla placówek handlowych i usługowych, w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni.

czytaj więcej
Detekcja gazów w ładowalniach akumulatorów

Detekcja gazów w ładowalniach akumulatorów

Ładowalnie akumulatorów to obiekty często spotykane w dużych zakładach. Ich budowa powinna być dobrze znana, szczególnie w zakresie zabezpieczeń. Niestety rzeczywistość często bywa odmienna.

czytaj więcej