Charakterystyka czynników

Czynniki zagrożenia występujące w procesach pracy:

  • czynniki fizyczne (czynniki mechaniczne, drgania, hałas, promieniowanie optyczne, promieniowanie jonizujące, prąd elektryczny, pyły),
  • czynniki chemiczne (toksyczne, żrące, drażniące, uczulające, rakotwórcze, mutagenne, upośledzające funkcje rozrodcze),
  • czynniki biologiczne (mikroorganizmy, makroorganizmy, substancje wytwarzane przez mikro- i makroorganizmy),
  • czynniki psychofizyczne (obciążenie fizyczne statyczne i dynamiczne, obciążenie umysłu, niedociążenie lub przeciążenie percepcyjne, obciążenie emocjonalne).

więcej

Niedopuszczalne jest stosowanie materiałów i procesów technologicznych bez uprzedniego ustalenia stopnia ich szkodliwości dla zdrowia pracowników i podjęcia odpowiednich środków profilaktycznych.

Niedopuszczalne jest stosowanie substancji chemicznych i ich mieszanin nieoznakowanych w sposób widoczny, umożliwiający ich identyfikację.

Niedopuszczalne jest stosowanie substancji niebezpiecznej, mieszaniny niebezpiecznej, substancji stwarzającej zagrożenie lub mieszaniny stwarzającej zagrożenie bez posiadania aktualnego spisu tych substancji i mieszanin oraz kart charakterystyki, a także opakowań zabezpieczających przed ich szkodliwym działaniem, pożarem lub wybuchem.

Pracodawca rejestruje wszystkie rodzaje prac w kontakcie z substancjami chemicznymi, ich mieszaninami, czynnikami lub procesami technologicznymi o działaniu rakotwórczym lub mutagennym, a także prowadzi rejestr pracowników zatrudnionych przy tych pracach.

Pracodawca prowadzi rejestr prac narażających pracowników na działanie szkodliwych czynników biologicznych oraz rejestr pracowników zatrudnionych przy takich pracach.

Pracodawca jest obowiązany chronić pracowników przed promieniowaniem jonizującym, pochodzącym ze źródeł sztucznych i naturalnych, występujących w środowisku pracy.

Pracodawca prowadzący działalność, która stwarza możliwość wystąpienia nagłego niebezpieczeństwa dla zdrowia lub życia pracowników, jest obowiązany podejmować działania zapobiegające takiemu niebezpieczeństwu.

ARTYKUŁY
Nie ma ryzyka zakażenia COVID-19 przez wodę na basenie

Nie ma ryzyka zakażenia COVID-19 przez wodę na basenie

Sama woda na basenach, w spa, jacuzzi, wodnych placach zabaw oraz ta do spożycia nie stanowi źródła zakażenia COVID-19, pod warunkiem, że jest ona odpowiednio uzdatniana czy dezynfekowana.

czytaj więcej
„Nowa normalność” w zakładach pracy

„Nowa normalność” w zakładach pracy

Epidemia koronawirusa nadal trwa, jednak zakłady pracy pomału starają się wracać do normalności. Aby jednak pracować bezpiecznie, należy przestrzegać podstawowych zasad.

czytaj więcej
Zalecenia dla rolników w związku z COVID-19

Zalecenia dla rolników w związku z COVID-19

Higiena rąk, dróg oddechowych, powierzchni roboczych – to podstawowe środki, pozwalające na uniknięcie zakażenia koronawirusem przez rolników – podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny.

czytaj więcej
Wytyczne dla zakładów przemysłowych w trakcie epidemii

Wytyczne dla zakładów przemysłowych w trakcie epidemii

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa Ministerstwo Rozwoju przygotowało wytyczne w zakresie funkcjonowania zakładów przemysłowych.

czytaj więcej
Nowe zasady bezpieczeństwa w związku z COVID-19

Nowe zasady bezpieczeństwa w związku z COVID-19

Wprowadzano kolejne ograniczenia w związku z koronawirusem. Za złamanie zakazów grozi kara od 5 do nawet 30 tys. zł.

czytaj więcej
Tymczasowe zalecenia dla pracodawców dot. koronawirusa

Tymczasowe zalecenia dla pracodawców dot. koronawirusa

Poniżej prezentujemy tymczasowe zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego dla pracodawców i ich zakładów pracy oraz dla pacjentów, w tym również pracowników będących w izolacji domowej.

czytaj więcej
GIS wydała zalecenia dla bazarów i targowisk

GIS wydała zalecenia dla bazarów i targowisk

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością, dlatego w czasie epidemii osoby tam pracujące oraz zarządcy powinni rygorystycznie przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych.

czytaj więcej
Bezpieczeństwo i higiena żywności a koronawirus

Bezpieczeństwo i higiena żywności a koronawirus

Obecnie nie ma dowodów na to, że COVID-19 jest przenoszony przez żywność. Jednak firmy spożywcze, a także konsumenci muszą pamiętać o utrzymaniu dobrych praktyk higienicznych i regularnym myciu rąk.

czytaj więcej
Wytyczne dla zakładów pracy w związku z COVID-19

Wytyczne dla zakładów pracy w związku z COVID-19

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, zakłady pracy powinny dostosować się do zaleceń m.in. Głównego Inspektora Sanitarnego ale także przestrzegać przepisów prawa pracy i bhp.

czytaj więcej
Zalecenia dla placówek handlowych i usługowych

Zalecenia dla placówek handlowych i usługowych

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, Ministerstwo Rozwoju przygotowało zalecenia dla placówek handlowych i usługowych, w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni.

czytaj więcej
Koronawirus nie zwalnia z przestrzegania prawa pracy

Koronawirus nie zwalnia z przestrzegania prawa pracy

Pracodawcy powinni zachować ostrożność, dzięki której minimalizują ryzyko zarażenia pracowników koronawirusem, pamiętając jakie prawa przysługują pracownikowi.

czytaj więcej
Detekcja gazów w ładowalniach akumulatorów

Detekcja gazów w ładowalniach akumulatorów

Ładowalnie akumulatorów to obiekty często spotykane w dużych zakładach. Ich budowa powinna być dobrze znana, szczególnie w zakresie zabezpieczeń. Niestety rzeczywistość często bywa odmienna.

czytaj więcej