PSP: ruszył sezon grzewczy; strażak pomoże zamontować czujkę tlenku węgla

Poleciłem, aby każdy strażak jeśli będzie taka potrzeba udzielał pomocy przy zamontowaniu czujki tlenku węgla - powiedział komendant główny Państwowej Straży Pożarnej nadbryg. Andrzej Bartkowiak podczas inauguracji kampanii "Czujka na straży Twojego bezpieczeństwa" w związku z rozpoczętym sezonem grzewczym.

Uwaga na tlenek węgla!

Czad, jak potocznie nazywany jest tlenek węgla to silnie toksyczny, bezwonny i bezbarwny gaz. Wraz z rozpoczęciem się okresu grzewczego wzrasta zagrożenie zatrucia tlenkiem węgla.

Borelioza – choroba zawodowa zagrażająca m.in. rolnikom i leśnikom

Wraz z nadejściem wiosny rośnie aktywność kleszczy. Wzrost populacji tych pajęczaków spowodowany jest ciepłymi, wilgotnymi zimami oraz brakiem drapieżników na nie polujących. Miejsca, w których najbardziej jesteśmy narażeni na kontakt z kleszczem to przede wszystkim łąki, pastwiska, parki, krzewy sąsiadujące z wysokimi trawami, a także miejskie trawniki.

Nałóg zwany pracą

Dla wielu ludzi praca stanowi wielką wartość, dającą poczucie samorealizacji. Osiąganie sukcesów niewątpliwie wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Co w przypadku, gdy stracimy nad tym kontrolę?

Mechanizm godzenia ról zawodowych i rodzinnych

Istnieje pogląd wśród pracodawców, że zachowanie równowagi pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym to wyłącznie sprawa pracownika. Okazuje się jednak, że mechanizm godzenia ról przeciwdziała różnym negatywnym zjawiskom w miejscu pracy, przekłada się na poziom zaangażowania, a także przyciągania i utrzymywania pracowników, co z kolei wpływa na zysk przedsiębiorstw.

Pielęgnacja skóry rąk w czasie epidemii

Ostatnie tygodnie pokazały nam jak ważne jest dbanie o prawidłową higienę rąk. Podczas epidemii, wywołanej przez wirusa SARS-Cov-2, wielu z nas zaczęło zwracać szczególną uwagę na mycie i dezynfekcję skóry rąk. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że częste mycie i ekspozycja na środki do dezynfekcji powoduje nadmierne wysuszenie skóry rąk.

Przyczyny wypadków w masarniach i ubojniach – poznaj i wyciągnij wnioski!

Obowiązkiem pracodawcy jest ochrona życia i zdrowia pracowników. Powinien on dążyć do wyeliminowania lub zminimalizowania ryzyka występującego w procesie pracy. Aby uniknąć błędów i organizować pracę w sposób bezpieczny, warto poznać najczęstsze przyczyny wypadków.

Bóle kręgosłupa a praca biurowa – jak sobie pomóc?

Zbyt długie przebywanie w pozycji siedzącej sprawia, że możemy odczuwać ból. Mięśnie są wówczas utrzymywane w stanie długotrwałego napięcia, co skutkuje zmniejszeniem dopływu do nich krwi oraz uciskiem na nerwy. Ta wymuszona pozycja ciała przyczynia się do tego, że bardzo często osoby, które pracują w biurze, lub przy komputerze, skarżą się na bóle kręgosłupa. Co zrobić, aby uniknąć tych dolegliwości?

Dobry przepis na bezpieczeństwo w branży przetwórstwa mięsa

Czy praca w branży przetwórstwa mięsa w Polsce jest bezpieczna? Mimo modernizacji części zakładów, związanej m.in. z dostosowaniem do przepisów sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej, statystyki dotyczące wypadków w tej branży nadal niepokoją. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia.

Mikroklimat gorący w miejscu pracy

Mikroklimat gorący należy do czynników szkodliwych w miejscu pracy. Może on powodować przegrzanie i naruszenie równowagi cieplnej organizmu.